SKEDSMO

Tlf: +47 91831572

E-post: skedsmo.karateklubb@epost.no

Om oss

Skedsmo karateklubb ble grunnlagt i 1979 og holder til i store og gode lokaler i Strømmen Storsenter. Du finner oss rett ved inngangen til senteret vis a vis Elkjøp. Lokalene har tre saler, matter på gulvet, speil på veggene, tribuner til besøkende og et oppholdsrom.

Klubben trener stilarten Wado Ryu og er tilsluttet organisasjonen Wadokai. Wadokai Norway består av 4 klubber, Skedsmo Karateklubb,Sørum Katateklubb,Sarpsborg Karateklubb og Bærum Kampsportklubb. Klubben er medlem i Norges idrettsforbund og Norges Kampsportforbund. Vår hovedinstruktør er Arild Lund, og den eksterne faglige partner er Sensei Sakagami som holder til i England.

Hva er Wado Ryu karate?

"Wado" betyr "fredens vei". Stilarten er en blanding av karate fra Okinawa og japansk jujitsu. Wado karate kjennetegnes av hurtige teknikker, naturlige stillinger og hurtige kombinasjoner av teknikker. En spesiell teknikk kalt taisabaki er karakteristisk. Taisabaki er spesielle kroppsbevegelser som gjør det mulig å bruke angriperens kraft mot ham selv ofte som samtidige kontringer mot motstanderens angrep. Dette oppnås gjennom fotarbeid og kroppsforflytninger for å "skli" inn i et angrep og dermed bruke motstanderens kroppsvekt og bevegelsesenergi til maksimal fordel, isteden for å basere seg på ren styrke alene.. Dette oppnås gjennom fotarbeid og kroppsforflytninger for å "skli" inn i et angrep og dermed bruke motstanderens kroppsvekt og bevegelsesenergi til maksimal fordel, isteden for å basere seg på ren styrke alene.

Wado Kaier navnet på en av organisasjonene som trener Wado Ryu karate. Organisasjonens fulle navn er Japan Karate Federation Wado kai (JFK). Hovedinstruktørene i JKF er Toru Arakawa, Mizuho Ashiara og Katsumi Hakoishi. I England er den øverste instruktøren Kuniaki Sakagami, med 8. dan. Sakagami har instruert der siden 1970.

Hironori Ohtsukas instruktør i karate var Gichin Funakoshi. Han trente også med Kenwa Mabuni, en ekspert på kata, og Choki Motobu, en spesialist på kumiteteknikker og en pioner i sin tid.

Ohtsuka brakte sammen ferdighetene han lærte fra disse instruktørene og blandet inn prinsipper og teknikker fra sin jujutsi-trening. Rundt omkring 1934 grunnla han sin gruppe kalt Dai Nippon Shinko Kai, og i 1938 omdøpte han den til Dai Nippon Karate-do Shinbukai. Rundt 1939/1940 holdt han og hans elever en oppvisning i den 44. Butokusai (kampkunstfestival), hvor han registrerte stilarten sin under navnet Wado ryu. Siden da har navnet Wado ryu blitt brukt, og med 1934 som året for grunnleggelsen.

Wado Ryu ble etablert i det japanske universitetssystemet, og dette hjalp til med å øke populariteten for stilarten i hele Japan. Innen 50-tallet hadde Ohtsuka sensei en sterk base av dyktige elever og instruktører, hvor av mange fortsatt er aktive med promotering av Wado Ryu karate den dag i dag.

Tre av disse intstruktørene - T. Suzuki, T. Arakawa og H. Takashima foretok en turne i Europa og Amerika i 1964, og holdt totalt 49 oppvisninger over en periode på to måneder. T. Suzuki ble invitert tilbake til England for å instruere, noe han gjorde i 1965 og han har blitt der siden. Suzuki sensei brakte over flere instruktører til å hjelpe ham med å etablere Wado i England og Europa, blant andre japanske mestere Fuji og Maeda og de nå Englandbaserte instruktørene M. Shiomitsu, F. Sugasawa og K. Sakagami.

Det finnes flere grupper som også trener Wado Ryu, for eksempel Tatsuo Suzukis WIKF og Jiro Ohtsukas Wado Ryu Renmei. Alle grupppene har det samme, grunnleggende pensum, men vektlegger ulike aspekter ved treningen.

Wado Ryu karate ble grunnlagt av Hironori Ohtsuka (1892 - 1982). Han trente tradisjonelle japanske kampkunster før han startet med karate. Han var høyt gradert i Shindo yoshin ryu jujutsu og trente også Yoshin ko ryu jujutsu. Han hadde også en god forståelse for de gamle japanske kampsystemene før han startet å trene karate.

Stasjonsveien 7, 2010 Strømmen

Tlf. +47 91831572