SKEDSMO

Tlf: +47 91831572

E-post: skedsmo.karateklubb@epost.no

Om karate

Karate er et selvforsvarssystem som kommer fra den japanske øya Okinawa. Det finnes forskjellige stilarter innen karate, som hver vektlegger ulike aspekter. De viktigste stilartene er:

• Wado ryu (som vår klubb trener)
  • Shotokan
  • Gojo ryu
  • Uechi ryu
  • Shito ryu
  • Shorin ryu

Stilartene uechi ryu og gojo ryu inneholder teknikker som er karakteristisk for kinesisk kampkunst. Shito ryu inneholder teknikker som også er felles både for shorin ryu og gojo ryu, mens shotokan og wado ryu er utviklet mer med shorin ryu som utgangspunkt. Hvis uechi ryu beskrives som den mest kinesiske karaten, så er wado ryu den mest japanske, påvirket av de tradisjonelle japanske kampkunstene som kendo og jujutsu.

Karate trening bidrar til forbedring av mange personlige egenskape, både på det fysiske og psykiske planet.

Generell fysisk trening - En viktig del av karate er fysisk form. Moderne stretching og kondisjonstrening er inkludert som en del av den daglige treningen, men i stedet for å gjøre dette i kjedelige helsestudioer er treningen tilpasset for å hjelpe elevene til å bedre sine ferdigheter i karate.

Psykisk helse, mental trening iform av konsentrasjon og fokustrening er også en særdeles viktig del av treningen. Praksis gjøres dette ved hjelp av:

Kihon (grunnteknikker) - Hvordan stå og bevege seg - Hvordan knyte hånden, blokkere, sparke og slå - Kombinasjonsteknikker

Kata (mønster) - En sekvens av teknikker i et fastsatt bevegelsesmønster.

Kumite (sparring med partner) - Ippon kumite: Innøvde grunnteknikker hvor utøverne i par lærer å forsvare seg og angripe. - Kihon gumite: Spesielt for wado. Består av ti par teknikker, og lærer utøverne avstand, timing, unnvikelse, ubalansering og mye mer. - Ura Te: En videreutvikling av kihon gumite, med mer fokus på slag mot nervepunkter, leddlåser, kast og kontrollering og ubalansering av motstanderen. - Tanto dori: Forsvar mot knivangrep. Kommer fra gammel jujutsu. - Idori: Også fra gammel jujutsi. Dette er teknikker som er unike for Japan, og består av angrep- og forsvarsteknikker med forsvarer i sittende utgangsstilling. - Jiyu kumite: Fri sparring mellom to partnere i kontrollerte former.

Dojo etikette (hvordan oppføre seg i treningssalen):

Karate er en japansk kampkunst. Utøverne lærer slag- og sparkteknikker som kan være skadelige når de utøves. Det er derfor viktig at utøverne lærer seg selvdisiplin, selvkontroll og respekt både for instruktøren (sensei/sempai), medutøverne (karateka) og andre, og at de ikke misbruker teknikkene som læres. Karateteknikkene skal kun utøves i dojoen under instruksjon og tilsyn av kyndig instruktør.

1. Alle smykker skal fjernes før trening.
  2. Negler skal være kortklipte og rene.
  3. Gien (karatedrakten) skal være hvit, ren og hel.
  4. Beltet skal være riktig knyttet.
  5. Ta med drikkeflaske inn i dojoen, i tilfelle du trenger væske i løpet av treningen.
  6. Når du går inn eller ut av dojoen skal du stanse ved døren og hilse (rei). Dette gjør du for å vise respekt til rommet hvor du nedlegger så mye trening.
  7. I dojoen skal det være ro og disiplin. Du skal ikke skrike, skråle og prate med sidemannen, men være høflig og følge sensei/sempai sine instruksjoner.
  8. Dersom du ønsker å forlate dojoen under trening skal du gå fram til sensei/sempai, bukke og spørre om lov. Husk regel nummer 6.
  9. Kommer du for sent til en trening, gjør følgende: Etter vanlig hilsing i døren (rei), setter du deg ned i seiza-stilling innenfor døren, bukker to ganger, og venter til sensei/sempai gir videre beskjed. Når du får beskjed av sensei/sempai kan du stille deg nederst på linjen - uansett hvilken beltefarge du har, hvis du ikke får annen beskjed.
  10. Det du lærer på karatetrening skal kun brukes i dojoen. Hvis dette ikke etterleves vil du kunne bli ekskludert fra klubben.

SKEDSMO

KARATEKLUBB